MACROUL

Don Mariano
Publicat pe : April 19, 2011. In categoria: Despre peste si fructe de mare, Peste. Vizualizari: .

Macroul este cel mai popular peste din Romania.
Macroul ca şi tonul, aparţine familiei Scombridae. Este un peste pelagic ce traieste in bancuri mari.
Corpul macroului are o culoare verde – albăstruie, care se transformă în abastru – argintiu când este capturat. Spatele este acoperit cu dungi transversale albastre, iar partea abdomenul este alb-argintie
Poate ajunge la o lungime de 65 de centimetri, o greutate de 3 kg şi o varsta maxima de unsprezece ani.
Datorită corpului în formă de torpilă ajunge la viteze remarcabile şi poate dispărea fulgerător din faţa prădătorilor. Ajunge rapid la adâncimi mari şi înoată rapid de la mari adâncimi spre suprafaţă.
Macroul este un peşte care trăieşte în bancuri şi stă mai mult la suprafaţă. Se hrăneşte cu plancton: în special heringi tineri, şprot, cod, merlan şi crustacee mici. Iarna, în perioada de odihnă, macroul nu se hrăneşte.
Este un peste prolific, depune 200.000 – 450.000 icre,.

Este un peste disptribuit aproape pe tot globul, in zonele tropicale si subtropicale. Este gasit in: Oceanul Atlantic, Marea Mediterană, Marea Nordului.

O caracteristică specială este că macroul nu are vezică urinară. Această particularitate fizică face macroul extrem de mobil şi îl ajută să scape de duşmani, cum ar fi rechinul, câinele de mare, tonul sau de delfin.

Macroul se prinde de regulă din luna septembrie până la începutul lunii martie.

Datorită popularităţii sale în rândul consumatorilor, macroul este de o mare importanţă economică pentru industria de pescuit. Ocupă unul dintre primele locuri în top 10 al consumului de peşte.

Macroul are carnea de culoare roşie – maronie, aromată, şi fragedă si foarte suculentă. În plus, oasele pot fi uşor eliminate. Conţinutul de grăsime variază în funcţie de sezon, aproximativ trei la sută primăvara şi 30 la sută toamna.
Macroul este bogat în Omega 3, acizi graşi care sunt buni pentru inimă şi sistemul circulator.

In Romania sunt comercializate: Scomber scombrus, Scomber Japonicus, Scomber Australasicus

Alte retete




Lasa un comentariu